3 documentare de reținut de la UrbanEye Film Festival 2016

A treia ediție UrbanEye Film Festival, care a avut loc în București, în perioada 16 – 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie, a adus în capitală, ca în fiecare an, documentare premiate, care abordează în moduri diferite teme legate de mediul construit, modelarea acestuia și de oamenii care îl locuiesc. Filmele din UrbanEye 2016 au fost ordonate pe patru mari teme: Memorie, Acasă, Apa și Portrete de Arhitecți. 

Am selectat 3 titluri dintre documentarele pe care am ajuns să le văd la UrbanEye 2016, filme care ne arată că arhitectura și istoria sunt strâns legate și influențează viața orașului mai mult decât ne putem închipui noi uneori:

1. The Babushkas of Chernobyl (Ucraina/USA, 2015)

De prima dată când m-am uitat prin programul UrbanEye 2016, mi-a atras atenția The Babushkas of Chernobyl, un documentar foarte premiat – inclusiv la Festivalul de film de la Woodstock – despre cele 100 de femei vârstnice care nu vor să-și părăsească pământul natal în Zona de Excludere radioactivă de la Cernobîl. Cum reușesc să se descurce izolate de restul lumii, într-un spațiu păzit de soldați înarmați și populat de animale sălbatice? Cum le afectează radiațiile din ultimii 29 de ani? The Babushkas of Chernobyl a fost proiectat în ultima zi la UrbanEye 2016, într-o sală arhiplină, iar candoarea și dârzenia băbuțelor care s-au întors să-și trăiască ultimele zile într-un dintre cele mai periculoase zone din lume, zonă căreia ele îi spun în continuare „acasă” au stârnit și râsete și oftaturi deopotrivă.

The Babushkas of Chernobyl - Trailer from Holly Morris on Vimeo.

2. The Oyler House: Richard Neutra's Desert Retreat (USA, 2012) 

În 1959, un oarecare angajat al statului american pe nume Richard Oyler, rezident al orășelui Lone Pine, California, un orășel de la marginea deșertului, l-a rugat pe faimosul arhitect Richard Neutra – considerat părintele arhitecturii moderne din California - să-i proiecteze o casă modestă pentru familia sa. Spre surprinderea lui Oyler, Richard Neutra a fost de acord. Astfel, s-a legat o prietenie pe care documentarul programat în cadrul UrbanEye o explorează din perspectiva tuturor celor care au trăit în acea casă, inclusiv actrița Kelly Lynch, cea care deține în prezent casa. Documentarul ne arată o perspectivă intimă asupra relației arhitectului Neutra cu una dintre creațiile sale mai puțin cunoscute, casa Oyler, acolo unde arhitectul revenea frecvent în vacanțe, în mijlocul familiei care locuia pe atunci spațiul imaginat și proiectat de el.

3. Franco’s Promise (Franța/Spania, 2014)

Belchite, un mic orașel în provincia spaniolă Aragon, a devenit un simbol al amneziei care a cuprins Spania după Războiul Civil (1936-1939).  

Ieșit victorios din acel conflict care a lăsat traume profunde în memoria colectivă a spaniolilor, conducătorul Spaniei între 1939 și 1975, generalul Francisco Franco, promite reconstruirea orașului Belchite după război. Rezultă două orașe, un Belchite vechi, scenă a unui război civil pe care toată lumea vrea să-l uite, și un Belchite nou, rezultatul promisiunii lui Franco, oraș care se stinge încet în urma unei depopulări accelerate de criza financiară.

Documentarul Franco’s Promise urmărește lent și minuțios destinul unui oraș care cade victima propriului său trecut istoric. Motto-ul documentarului este un citat din J.L. Borges și se potrivește de minune cu poveste filmului: „Adevărul istoric nu este ce s-a întâmplat, ci ce gândim noi că s-a întâmplat.”

Franco's Promise from Marc WEYMULLER on Vimeo.

 

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL