3 + 1 filme memorabile cu mașini

De la clasicele car chase movies precum Dirty Larry, Crazy Mary (1974, cu Peter Fonda) sau Vanishing Point (1971) până la biografiile unor piloți de curse celebri ca Senna (2010, regia Asif Kapadia) sau seria de acțiune The Transporter, mașina este o temă recurentă în istoria filmului.
Uneori avem de-a face cu
filme neo-noir precum The Getaway (1972, regia Sam Peckinpah, cu legendarul Steve McQueen) ori producții din genul thriller ca The Driver (1978, regia Walter Hill, cu Ryan O'Neal) sau distopii precum seria Mad Max; alteori sunt road movies cult precum Thelma și Louise (1991, regia Ridley Scott) sau filme de autor de genul Crash al lui David Cronenberg (1996, în care un grup de indivizi recrează obsesiv accidentul fatal de mașină al lui James Dean) sau Drive-ul lui Nicolas Winding Refn (2011, cu Ryan Gosling, care trezește din nou gustul publicului pentru filmul noir); pot fi și blockbustere de acțiune ca franciza Fast & Furious.

Oricum, un lucru pare limpede: s-au făcut și se vor face constant filme în care mașina nu e doar decor, ci ocupă un loc important în economia poveștii și în stilistica imaginii.
Eu m-am oprit la 4 exemple de filme în care mașina devine un actor important în film.

1. Duel (1971, regia Steven Spielberg)

Debutul lui Steven Spielberg este un film de televiziune. Plotul este simplu: un comis-voiajor - cu multe temeri personale și probleme de familie profunde - care călătorește în interes de serviciu, se șicanează în trafic cu un camionagiu misterios. De aici începe o poveste captivantă despre confruntarea individului cu propriile lui frici.

Steven Spielberg avea 25 de ani când a regizat acest film care a făcut din Plymouth Valiant una din cele mai cool mașini din cinematografie. Filmările au durat 13 zile, iar montajul încă 10 zile. A ieștit o peliculă care se regăsește mai mereu în topurile celor mai bune filme TV din istorie.

2. Locke (2013, regia Steven Knight)

Poți să faci un thriller cu un tip care conduce pe o autostradă o mașină 4x4, timp de 85 de minute? Iar filmul să te țină cu sufletul la gură?
Poți, dar doar dacă pe tip îl joacă Tom Hardy iar scenariul foarte inteligent este semnat de Steven Knight, care a scris și Eastern Promises și care și-a asumat și regia de la Locke.

3. Cosmopolis, 2012, David Cronenberg

Eric este un tânăr miliardar din generația dot-com care controlează un imperiu virtual și foarte bine organizat, și trăiește într-o limuzină păzită și aflată mereu în mișcare. Robert Pattinson l-a făcut uitat pe vampirul din seria Twilight în acest rol jucat sub regia maestrului Cronenberg.

Ecranizare după un excelent roman al lui Don DeLillo (unul dintre scriitorii care au pierdut Nobelul în fața lui Bob Dylan), Cosmopolis e un thriller hipnotic despre dezordinea naturii și neputința umană de a planifica și anticipa totul.

Mențiune:

Death Proof (2007, Quentin Tarantino)

Cu Deathproof, Tarantino a adus un omagiu filmelor de serie B din anii 70’ care erau proiectate în cinematografele de atunci, numite Grindhouses. Ironizând stilistic filmele cu bugete mici și greșeli tehnice ale acelei perioade în care temele obișnuite erau sexul și violența gratuită și combinând elemente din multe genuri ale anilor 70’, Tarantino ne oferă în Deathproof o ocazie minunată de a-l vedea din nou strălucind pe veteranul Kurt Russell, aici în rolul serial killer-ului Stuntman Mike.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL