13 întrebări cu Lavinia Braniște

M-am uitat pe profilul meu de Goodreads și, dintre cărțile pe care le-am citit anul trecut și le-am înscris acolo, Interior Zero (Polirom, 2016) al Laviniei Braniște mi-a plăcut cel mai mult. Iată ce postam atunci pe Facebook: „Lavinia Braniște a scris cel mai înduioșător roman despre București și noi, oamenii care-l umplem, despre Control, Mega Image, singurătate, joburi nașpa, părinți și mini-miracolele care ni se arată zilnic, dar pe care le ratăm pentru că ne-am dezobișnuit să le înțelegem”. Câteva luni mai târziu, i-am trimis Laviniei 13 întrebări mai mult sau mai puțin inteligente despre carte, București, seriale și anul 2017. A răspuns mișto la toate:

Personajul din cartea ta Interior Zero spune la un moment dat că tot ce își dorește de la viață e să fie simplă. Cum ar arăta pentru tine o săptămână simplă?
Cred că zice mai degrabă că ar vrea să fie ușoară, iar dacă viața e ușoară sau nu e întâi de toate o chestiune de chimie a creierului. Trebuie să vezi lucrurile în așa fel încât să nu atârne greu. O săptămână ușoară (și simplă) pentru mine ar fi de exemplu o săptămână petrecută în casa părintească din Brăila, care îmi dă și acum, la atâția ani după ce-am plecat de acolo, un sentiment prețios de siguranță. 

Tot personajul tău are un job super nașpa. Care crezi că e cel mai nasol job din București?
Agent call center, fără discuții. Am avut acest job mai demult timp de două săptămâni, cât a durat trainingul. După aia am plecat învârtindu-mă, dar mi-au dat jumătate de salariu și chiar și bonus pentru jumătatea de lună petrecută acolo. Singura chestie mișto în corporație cred că e aceea că poți demisiona ușor, n-o ia nimeni personal (cum e într-o firmă mică, de exemplu, unde dai ochii cu șeful zilnic și trebuie să te duci să-i explici de ce pleci, că nu e vina lui, e vina ta etc.). Într-o corporație se aplică procedura și gata, șeful cel mai mare e ceva foarte, foarte abstract. Jobul meu la call center ar fi trebuit să fie pe relații clienți. Cred că și mai sinistru e în vânzări.

La lansarea volumul din București ai avut-o alături pe actrița Nicoleta Lefter, care a spus că atunci când a citit ultimul paragraf al cărții a bușit-o plânsul. După această mărturisire a citit și cu voce tare ultimul paragraf. Ce părere ai de oamenii care citesc prima dată ultima pagină a unei cărți?
Hmm, nu m-am gândit niciodată. Știu oameni care încep să citească ziarul de la ultima pagină (eu fiind unul dintre ei), dar despre cărți n-am mai auzit de practica asta. Cred că n-are niciun haz, n-ai cum să apreciezi ultima pagină fără cele două sute (sau câte or fi) dinainte care au dus personajul până acolo.

Te uiți la seriale? Dacă da, îmi recomanzi vreunul? Și care e opinia ta despre spoilere, acest motiv de stricat prietenii al vremurilor noastre. Te enervează? Ai dat vreodată unfriend pe Facebook pentru asta?
Îmi place Girls, de exemplu. Ultimul sezon va începe să ruleze acum, în februarie. Îmi mai place Louie, pentru că-mi place de Louie :). Mi-a mai plăcut și The Young Pope. Un serial foarte tare pe scenariu a fost Breaking Bad. Am început la un moment dat să mă uit și la Better Call Saul, care m-a pierdut pe drum, nu știu exact de ce, îmi amintesc că-mi plăcea cum e construit personajul Saul...

N-am nicio părere despre spoilere, n-am dat unfriend.

Chiar: pentru ce dă Lavinia Braniște unfriend pe Facebook?
Nu dau unfriend, dar dau mult unfollow. La tot ce mi se pare spam. 

Ce citești pe net într-o zi obișnuită? Ai vreun site la care te tot întorci? În afară de rețelele sociale.
Uite, m-am uitat acum în browser să văd cele mai frecventate site-uri. După email, Facebook și Youtube, urmează un șir lung de dicționare. În general citesc articole care-mi apar în feed pe Facebook. Dar nu exagerez cu cititul pe net, prefer de o mie de ori cărțile.

Ce ai scoate, ce ai păstra și ce ai băga în manualele de literatură din liceu?
Nu cunosc fenomenul manualelor de liceu suficient de bine încât să pot avea o părere onestă. Nu sunt nici profesoară, nici n-am în familie elevi de liceu, așa că nu prea am tangențe cu zona. Bănuiesc că aș încerca să aduc texte mai proaspete și probabil mai mulți autori vii. Dar degeaba pui în manual un text mișto dacă profesorul vine și dictează comentarii, cum a făcut în ultimii 20-30 de ani sau cum a învățat el că se face. Și dacă nu are absolut niciun chef de dialog cu elevii. Sunt foarte multe lucruri de îndreptat acolo. 

Recomandă-mi, te rog, un tânăr poet român.
Ionelia Cristea. 

Recomandă-mi, te rog, un film.
Of Horses and Men, din 2013.

Recomandă-mi, te rog, o melodie nouă.
Où va le monde? de la La Femme. Mi-a plăcut mai mult primul lor album, Psycho Tropical Berlin, dar ai vrut ceva nou.

Dacă ai putea să fii orice bărbat din istorie, ce bărbat ai fi? Și de ce.
Jacques-Yves Cousteau, pentru aventură și cercetare.

Dacă ai putea să fii orice femei din istorie, ce femeie ai fi? Și de ce.
Tove Jansson, pentru cărțile ei (pentru copii) în care lumea e un loc bun.

Crezi că 2017 o să fie ok?
Sunt sigură că o să fie.

Photo credits: Ciprian Hord.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL