10 recomandări #oamenisigusturi de la TIFF 2017

Anvergura Festivalului Internațional de Film Transilvania este confirmată de cifrele ediției de anul acesta, cea de-a șaisprezecea. Sunt programate 225 de filme din 53 de țări. Proiecțiile vor avea loc în 15 locuri din Cluj și din jurul Clujului. Vorbim doar despre filme, fiindcă cei 1.200 de invitați ai festivalului și publicul au la dispoziție multe alte evenimente legate tematic de TIFF: concerte, ateliere, dezbateri etc.Ca să te orientezi mai ușor prin amplul program al TIFF-ului, oamenisigusturi.ro îți propune o listă cu câteva dintre highlight-urile festivalului.

Ce e de văzut

On Body and Soul (Ungaria, 2017)

On Body and Soul (Despre trup și suflet), filmul ungar care a câștigat anul acesta Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, va avea avanpremiera în România la TIFF, pe 7 iunie, de la ora 20,30, la Cinema Florin Piersic, în prezența actriței Alexandra Borbély, revelația filmului. Pelicula va fi reluată și pe 9 iunie, de la ora 21,45, la Cinema Victoria. O poveste stranie de dragoste, desfășurată între vis și realitate, On Body and Soul va intra în cinematografele din țară după 30 iunie.

Povestea iubirii (regia Radu Mihăileanu, 2017)

Tot la TIFF va fi lansat Povestea iubirii (History of Love), primul film în engleză al regizorului Radu Mihăileanu, autorul unor povești epice și multipremiate precum Train de vie (1998), Va, vit et deviens (2005) sau Concertul (2009). Pe 5 iunie, Povestea iuirii va putea fi văzut pe ecranul uriaș din Piața Unirii, pe 6 iunie de la ora 18, va rula în Cinema Florin Piersic, iar pe 7 iunie, chiar în localitatea Dâncu, acolo unde s-au desfășurat o parte dintre filmări. Povestea iubirii intră în cinematografe din 9 iunie.

Umbre, HBO, sezonul 2

Pe 8 iunie, în cadrul zilei HBO de la TIFF, este programat primul episod din cel de-al doilea sezon al serialului românesc Umbre, în regia lui Bogdan Mirică. Se întâmplă pe 8 iunie, de la 20:30, la Cinema Florin Piersic, în prezența regizorului și a actorilor Șerban Pavlu, Maria Obretin și  Andreea Vasile. Pentru Bogdan Mirică este o revenire en fanfare la Cluj, după ce anul trecut lungmetrajul său, Câini, a câștigat marele trofeu al TIFF-ului.

Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu, 2017)

Și regizorul Andrei Dăscăescu revine la TIFF cu un nou documentar, după ce în 2009 primea premiul pentru debut al festivalului pentru producția Constantin și Elena.
În Planeta Petrila, un fost miner devenit artist, ion Barbu, se foloseşte de artă şi absurd pentru a opri autorităţile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine din România. Planeta Petrila va avea două proiecții la Cluj: pe 8 iunie, de la ora 16, la Cercul Militar și pe 9 iunie, de la ora 14, la Univesitatea Sapientia, în cadrul programului Zilele Filmului Românesc.

Alain Delon, recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră la TIFF 2017

Pe 9 iunie, Piața Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului Afacerea Pigot (Pour la peau d’un flic, 1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, cu Alain Delon. În prezența lui Alain Delon. 
Legendarul actor francez e de văzut și în filmul Le cercle rouge (1970) care va rula în cadrul retrospectivei Jean-Pierre Melville de la Cluj: pe 4 iunie, de la ora 17.30, la Cinema Citu Iulius Mall, Sala 4 și pe 10 iunie, de la ora 16, la Casa de Cultură a Studenților.

Roar (1981)​​​​​​

Pe 3 iunie, de la ora 21, în cadrul programului Week-end la Castel care se ține la Bonțida, va rula Roar, un film cult care a pus în pericol viețile actorilor și ale echipei.
Primul și ultimul film regizat de Noel Marshall, producătorul executiv al horror-ului Exorcistul (1973), Roar este considerat cel mai periculos film făcut vreodată: producția a durat nu mai puțin de 11 ani și peste 70 dintre membrii echipei și actori au fost răniți în timpul filmărilor. Dacă nu ajungeți la proiecția de la Bonțida, din 3 iunie, puteți vedea din nou Roar pe 9 iunie, de la ora 15, la Cinema Florin Piersic.

​Ce e de ascultat

Cine-concert: The General (Buster Keaton, 1926) & Diallèle

Din programul TIFF-ului nu puteau lipsi cine-concertele. Pe 5 iunie, de la ora 20, la Casa de Culturtură a Studenților proiecția capodoperei mute a lui Buster Keaton, The General, din 1926, va fi acompaniată de trio-ul francez Diallèle (chitară, saxofon, baterie). Cei trei francezi de la Diallèle vor alterna ritmurile rock din scenele de cascadorie ale filmului lui Keaton cu un sound mai melancolic și melodios din părțile unde filmul The General dezvăluie umorul candid al lui Keaton.

Only Lovers Left Alive (soundtrackul compus și cântat de Jozef van Wissem)

Un concert care nu trebuie ratat este cel susținut de olandezul Jozef van Wissem, un frecvent colaborator al regizorului Jim Jarmusch. Pe 6 iunie, de la 21:30, Jozef van Wissem va cânta la Biserica Evanghelică Lutherană piesele din coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive (regia Jim Jarmusch), care i-au adus Cannes Soundtrack Award în 2016.

Cine-concert: Moartea obosită (Der Müde tod, regia Fritz Lang, 1921) 

O altă trufanda muzicală din programul TIFF-ului este cine-concertul susținut pe 9 iunie, de la ora 21.30, la Biserica Romano-catolică Sfânta Treime de francezul Thierry Escaich. Unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani, Escaich va susține prin improvizații de orgă proiecția filmului mut Moartea obosită, una dintre capodoperele noir semnate de germanul Fritz Lang, autorul celebrei pelicule Metropolis.

Ce e de degustat

TIFF-ul de anul acesta are și o secțiune la întâlnirea dintre arta cinematografică și cea culinară. Film Food cuprinde o serie de proiecții de film urmate de cine pregătite de trei dintre cei mai populari chefi din România: Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea. Pe 5 iunie, chef Sorin Bontea va face o paralelă între gastronomia spaniolă și cea japoneză, pe 6 iunie chef Cătălin Scărlătescu va oferi o mostră din savoarea bucătăriei turcești, iar pe 7 iunie chef Florin Dumitrescu face o incursiune în bucătăria argentiniană.
Detalii despre programul FILM FOOD aici.
 
Surse: TIFF Website & Facebook Page
Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL